Skip to content

Διήγημα : «ΕΡΜΙΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ»

Νοέμβριος 14, 2016

mpisti12-605x160

Η καθιερωμένη απογευματινή βόλτα ήταν ελιξίριο ζωής για τον ταλαιπωρημένο, από τον χρόνο που έντονα είχε αφήσει τα σημάδια πάνω του, Ηρακλή. Κάθε μέρα ήθελε να αναπνεύσει τον καθαρό αέρα και να χαιρετίσει τα πουλιά που του έκαναν παρέα και άκουγαν τις ιστορίες του. Πιστός στο καθημερινό ραντεβού του πάντα έκανε μια βόλτα στο Μπίστι, περπατώντας αργά και κάνοντας μεγάλες παύσεις για ξεκούραση. Μιλούσε μόνος του λέγοντας ιστορίες άλλοτε από την Ελληνική μυθολογία, άλλοτε δημιουργήματα δικής του φαντασίας. Ήταν τόσο μελίρρυτα όσα εξιστορούσε που ο απλός ακροατής δεν θα μπορούσε με τίποτα να διακρίνει ποια είναι η μυθολογική ιστορία και ποια είναι η ιστορία που δημιούργησε ο Ηρακλής.

Το ταλέντο του το απολάμβαναν πάντοτε τα πουλιά και οι βάρκες που ήταν δεμένες στην ακτή της Ερμιόνης. Οι άνθρωποι απόμακροι από την ρουτίνα της εποχής τον προσπερνούσαν, τον νόμιζαν για τρελό. Ένας άνθρωπος που μιλάει στα πουλιά και τις βάρκες δεν έχει τα λογικά του. Λογική για τον σημερινό άνθρωπο είναι η εικονική πραγματικότητα στην οποία έχει εγκλωβιστεί χωρίς να το γνωρίζει. Έτσι περνούσαν οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια. Και όσο ο καιρός περνούσε από πάνω του, τόσο τα βήματα του γινόντουσαν όλο και πιο αργά.

Ένα όμορφο απόγευμα του Σεπτέμβρη, όπου η δροσιά είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της, ο Ηρακλής καθήμενος σε ένα από τα παγκάκια στο Μπίστι «ανακαλύπτει» με μεγάλη του χαρά πως έχει ανάμεσα στους γνωστούς, καθημερινούς του ακροατές και έναν άνθρωπο. Σπάνιο να συμβεί κάτι τέτοιο, κ όμως προς μεγάλη του έκπληξη το νεαρό αγόρι τον πλησίασε δείχνοντας ενδιαφέρον για όσα προηγουμένως είχε ο Ηρακλής αφηγηθεί. «Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το ρόδι και για την ιστορία του. Γνωρίζω ήδη αρκετά από το ίντερνετ και τα βιβλία αλλά η κάθε περιοχή είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και αυτοί γνωρίζουν γεγονότα που έχουν λεχθεί στο παρελθόν από στόμα σε στόμα. Έτσι κάποιοι άλλοι μύθοι επιβίωσαν και δυστυχώς κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τους γράψει και να τους εκδώσει. Αυτό σκέφτομαι να κάνω εγώ σαν εργασία για το πανεπιστήμιο. Να καταγράψω τις ιστορίες σας». Ο Ηρακλής τα έχασε. Σήκωσε το απορημένο βλέμμα του και κοίταξε τον νεαρό. Δεν του φαινόταν γνωστή η φυσιογνωμία του αλλά από την αρχή τον συμπάθησε για το πνεύμα του και την θέληση του να μάθει ιστορίες της περιοχής, πράγμα που τον έκανε να ξεχωρίζει από τον όχλο της εποχής. Δεν έχασε ούτε λεπτό, ξεκίνησε να εξιστορεί τα πάντα : το ρόδι, η Περσεφόνη, το Καταφύκι, το Φράχθι, η σπηλιά των Διδύμων, οι Αρχαίοι Αλιείς και άλλα πολλά πρωταγωνιστούσαν στις περισσότερες αφηγήσεις του. Γεγονότα μυθολογικά αναμεμειγμένα με την καθημερινότητα όπως την είχε ζήσει στις όχθες όλης της Ερμιονίδας. Ο νεαρός κατέγραφε με μεγάλο ενδιαφέρον, λεπτομερειακά τα όσα άκουγε.

Πέρασαν πολλά απογεύματα. Το φθινόπωρο διαδέχθηκε ο χειμώνας και τον χειμώνα το καλοκαίρι. Οι δυο τους, δυο καλοί και αχώριστοι φίλοι πλέον, έκαναν την καθημερινή τους βόλτα και συζητούσαν για όλα. Για ιστορίες πραγματικές ή μη αλλά και για την καθημερινότητα. Σαν ένας άλλος Σωκράτης με Πλάτωνα έτσι και ο Ηρακλής με τον μαθητή του γυρνούσαν όλη την Ερμιόνη. Τα είχαν πει όλα αλλά συνέχιζαν να φιλοσοφούν μαζί ακόμα και με τις διαφωνίες τους συμφωνούσαν στο τέλος.

Η εργασία παραδόθηκε αλλά οι βόλτες συνεχίστηκαν. Είχαν περάσει πλέον οι συζητήσεις σε άλλο επίπεδο πιο φιλοσοφικό. Μέχρι που ένα απόγευμα ο Ηρακλής άργησε να φανεί. Τον νεαρό τον έζωσαν τα φίδια, ποτέ δεν είχε αργήσει στα ραντεβού τους. Ένα ρίγος τον διαπέρασε, ο νους του πήγε κατευθείαν στο κακό και δυστυχώς είχε δίκιο. Ο Ηρακλής ξεκίνησε το ταξίδι του για να λέει τις ιστορίες του σε άλλα πουλιά, σε άλλες βάρκες, σε άλλους νέους μαθητές. Και πίσω στο Μπίστι θα έμενε ο νεαρός, όχι μόνος του. Με τα πουλιά και τις βάρκες σαν ακροατές θα συνεχιζόταν η φιλοσοφική περιήγηση του. Θα τα έγραφε πλέον όσα έλεγε, μόνος του. Θα τα έγραφε για να διαβάζουν κάποιοι άλλοι. Κάποιοι άλλοι μαθητές….

(Αφιερωμένο στον Β.Λ.)

 

 

 

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: