Skip to content

Διατροφή από την αρχαιότητα έως σήμερα

Μαΐου 25, 2016

image005

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ» έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες και μέσα από μία φράση κάλυπταν όλη την φιλοσοφία τους περί Μεσογειακής διατροφής και υγείας. Στις μέρες μας όμως όσο και να θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτήν την ρήση, μας είναι πολύ δύσκολο μιας και η εποχή μας είναι συνώνυμο των μεταλλαγμένων, των γενετικά τροποποιημένων τροφών αλλά και της διατάραξης της ισορροπίας του γλυκού, του ξινού, του αλμυρού και του πικρού.

Πάνω στον Ιπποκράτη έχει βασιστεί όλη η σύγχρονη ιατρική από την εποχή όπου εργαστηριακοί ιοί και μεταλλαγμένες αρρώστιες δεν είχαν κάνει την εμφάνιση τους. Όταν η ισορροπία του γλυκού, του ξινού, του αλμυρού και του πικρού διαταράσσεται στο σώμα μας, τότε αρχίζουν τα προβλήματα. Αυτή είναι η βασική και λογική αρχή που όλοι πρέπει να διδασκόμαστε από τις πρώτες τάξεις στο σχολείο αλλά που αυτό δυστυχώς δεν γίνεται. Έτσι μπαίνουμε μέσω της τηλεόρασης και των διαφημίσεων στον κόσμο όπου τρώμε ότι μας σερβίρουν χωρίς να ξέρουμε το γιατί. Σε μία εποχή όπου οι πολυεθνικές ελέγχουν την τροφή μας είναι συνώνυμο φυσικά ότι ελέγχουν και το μυαλό μας και εμάς σαν ανθρώπινα όντα. Έτσι ελέγχουν από τι θα νοσήσουμε στο μέλλον και πως – αν βέβαια – γίνουμε καλά.

Υπάρχουν όμως και άλλες πληροφορίες σχετικά με την διατροφή που προέρχονται από την αρχαιότητα  και πρέπει να μας προβληματίζουν. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν όλες τις τροφές, τουλάχιστον όχι όσες τρώμε σήμερα εμείς. Βέβαια η εξέλιξη πάντα φέρνει και αλλαγές αλλά με τους λίγους να ελέγχουν την τροφή παγκοσμίως πρέπει πάντα να αναρωτιόμαστε αν όλες οι αλλαγές στις οποίες είμαστε και εμείς οι ίδιοι μέρος πρέπει να τις θεωρούμε και σωστές. Για παράδειγμα στην αρχαία Ελλάδα δεν έτρωγαν σιτάρι – το οποίο περιέχει γλουτένη – αλλά την Ζειά, μία άλλη δηλαδή ουσία η οποία ήταν υγιεινή για τον οργανισμό και η οποία στις μέρες – διόλου περίεργο – δεν είναι εύκολο να βρεθεί (διότι έχει απαγορευθεί ) παρά μόνο σε ελάχιστες περιοχές ή σε σπόρους. Η γλουτένη λέγεται ότι  συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει, σε αντίθεση με την Ζειά που είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βοηθάει τον άνθρωπο να σκεφτεί. Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη. Την ελιά την τιμούμε και σήμερα, ευτυχώς για εμάς, διότι έχει πολλά οφέλη. Σχετικά με το κρέας η κατανάλωση του ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Και η Πυθαγόρεια διατροφή στηρίζεται στην Ιπποκράτεια, με εξαίρεση στην κατανάλωση κρέατος, που για τον Πυθαγόρα, απαγορευόταν δια ροπάλου. Στην αρχαιότητα μεγάλη κατανάλωση είχε και ένας πορτοκαλί καρπός , το Ιπποφαές το οποίο περιέχει 192 βιταμίνες και είναι όλες απορροφήσιμες από τον οργανισμό. Στις εκστρατείες του, ο Μέγας Αλέξανδρος παρατήρησε, ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει το τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο – φάος = άλογο που γυαλίζει). Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας. Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γι αυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα.

Διαβάζοντας όλα τα συστατικά σε όποια συσκευασία αγοράζουμε, έχουμε αρκετές πληροφορίες συλλέξει για το αν θα πρέπει να αποφύγουμε ή όχι ένα προϊόν. Οπότε καλό είναι να ενημερωνόμαστε για την χώρα προέλευσης, την εποχή του προϊόντος αλλά και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε τι τρώμε διότι όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης «φάρμακό σου είναι η τροφή σου».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Ασπίδα» Κύπρου – τεύχος Μαίου 2016

DIET FROM ANCIENT YEARS TILL NOWADAYS

«Healthy mind in healthy body» said the ancient Greeks and through a sentence they cover their whole philosophy of the Mediterranean diet and health. Nowadays, however, when we want to follow this, it is very difficult because the food is synonymous to mutant and genetically modified foods and because of the disruption of freshwater balance, sour, salty and bitter.

Over Hippocrates has been based throughout modern medicine since the days when laboratory viruses and mutated disease had not made their appearance. When the balance of sweet, sour, salty and bitter disturbed in our body, then the problems begin. This is the basic and logical principle that everyone should be taught from the first years in school, but it unfortunately does not. Thus we enter through television and advertisements in the world where we eat whatever they serve us without knowing why. In an era when multinational control our food is of course synonymous to control and mind and us as human beings. So control of what would become ill in the future and that – although of course – become well.

But there are other information on diet from ancient times and should be of concern to us. The ancient Greeks were not eating all the food we eat nowadays at least not as many as today. Of course, the evolution always brings changes, but with the few to control the global food must always ask ourselves whether all the changes to which we ourselves are part have to consider and correct. For example, in ancient Greece did not eat wheat – containing gluten – but Zeia, another substance that was healthy for the body and which in days – not at all surprising – it is not easy to be found (it is banned) only in a few areas or seeds. Gluten said glues nerve endings and leaves the brain to think freely create, unlike Zeia is rich in magnesium and helps humans think. Another substance having a specific grain is the lysine amino acid which strengthens the immune system and has little gluten. Olive oils also is honoured today, fortunately for us, because it has many benefits. Concerning meat consumption was minimal and only when the person was healthy. And the Pythagorean diet based on the Hippocratic except in meat consumption, which for Pythagoras, was prohibited at all. In ancient times great consumption had an orange fruit, the Ippofaes containing vitamins and 192 are all absorbable by the body. In his campaigns, Alexander the Great observed that the sick and injured horses healed by eating the leaves and fruit of the plant and began to polish their hair from this observation was the name of the (horse – faos = horse polishes) . So they began to use it and the soldiers with him to be more potent in the campaigns. The Ippofaes is mentioned by Theophrastus, a pupil of Aristotle, but mainly from the Anazarbus Dioscorides father of pharmacy. References to Ippofaes exist in Tibetan and Chinese medicine. Since 1929, when first performed biochemical analysis of the plant’s fruit, the knowledge of the medicinal properties of the plant are increasing. Plus there documented knowledge (Germany, Russia, Canada, China, Finland, England, Sweden, etc.) for the sea Ippofaes and have devoted so five conferences. The plant oil obtained from the fruit by the process of pressing, without chemical or other additives.

Reading all the ingredients in whatever package we buy, we have gathered enough information about whether you should avoid or not a product. So it is good to be informed about the country of origin, the time of the product and the processing it has undergone. So we are sure that we know what we eat because as he and Hippocrates’ your medicine is your food. »

Published in the newspaper «Green Shield» Cyprus – Issue May 2016

διατροφή

 

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: