Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διήγημα : Με το βλέμμα στην ελευθερία

24 Μαρτίου, 2016

ell

Η βοή της Επανάστασης διασχίζει την Ελλάς, που έχει φορέσει τα λευκά της να υποδεχθεί την ελευθερία, τόσο σίγουρη για την μεγάλη νίκη και την προτροπή σε φυγή των τόσων αιώνων δυναστών της. Έφτασε η ώρα εκείνη, που ο Θούριος έρανε με διθύραμβους πολύ καιρό πριν. Και οι μαχητές έχοντας δώσει όρκο περιμένουν το δικό τους άλμα στη μάχη, την μάχη που θα κρίνει το μέλλον μίας λαμπρής αιώνιας φυλής που στο παρελθόν έδωσε τα φώτα της σε όλο τον κόσμο.

Ο Θεόδωρος έτοιμος αρχηγός για την μεγάλη στιγμή. Τα μάτια του έχουν την φλόγα της μάχης μαζί με την γαλήνη του πνεύματος του. Έχουν και μια απορία όμως, θα καταφέρει να «πνίξει» με την πονηριά που τον διακατέχει, τον εμφύλιο; Αχ, αυτή η φυλή. Μια ζωή τρώει την ίδια της τη σάρκα, εγκυμονεί κινδύνους γεννώντας Εφιάλτες. Πάντα ανατρέπει την καλή πορεία του μέλλοντος της, σπέρνοντας τροχοπέδια σε όλα τα μονοπάτια που διανύει – δύσβατα ή όχι.

«Γενναίε, το βουνό μας περιμένει πιστό στο ραντεβού μας. Είσαι έτοιμος; Ο Γεώργιος δεν θα μας περιμένει για πάντα». Το σπαθί γυαλίζει στο φως της ημέρας και το ζωνάρι σφιχτό κρατάει την στολή της τιμής και της δόξας. Ένας πάπυρος μικρός φυλάσσεται σαν φυλαχτό. Το σχέδιο πρέπει να δοθεί στην άλλη πλευρά της Πελοποννήσου, γρήγορα. Πρέπει να παραδοθεί ατόφιο με τις οδηγίες να ακολουθηθούν χωρίς το παραμικρό λάθος. Μία ανάσα πριν την εξάπλωση της επανάστασης τίποτα να μην πάει στραβά. Η χαίτη του αλόγου χτενίζει τον αέρα, περήφανη για τον δρόμο προς την μάχη και οι ήρωες μας ξεκινούν για μία άλλη μεγάλη Ελληνική αποστολή. Μέχρι να φτάσουν στο σημείο που θα χωρίσουν πάλι για λίγο, ο καθένας για την δική του ατομική, αλλά πολύ σημαντική στη συλλογικότητα της επανάστασης, αποστολή.

Καθώς ο Θεόδωρος δίνει με ευλάβεια τον πάπυρο στον Γενναίο του λέει «εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο», και ο Γενναίος τραβώντας τα χαλινάρια δίνει το σύνθημα της νίκης, η νίκη είναι πολύ κοντά. Φεύγει και ορμητικά διασχίζει το βουνό για να μην καθυστερήσει το σχέδιο της ελευθερίας της πατρίδος. Το άλογο, πιστός σύντροφος και φίλος του, δεν σταματάει πουθενά σαν να γνωρίζει και αυτό την σημαντικότητα αυτής της πορείας. Ακούραστο χτυπάει τα δυνατά του πόδια στο ιερό χώμα μη φοβούμενο τους ιχνηλάτες του εχθρού. Πάνω απ’ όλα είναι μία μόνο λέξη : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Πλησιάζοντας στο χωριό μία άμαξα του κλείνει το δρόμο και άντρες τον περικυκλώνουν σε δευτερόλεπτα. «Σύντροφοι, πολεμιστές αφήστε κάτω τα όπλα. Είμεθα αδέλφια και έχομεν τον ίδιον σκοπόν». Γνώριμη η ατονία του προσώπου του προδότη. Δεν αλλάζει χρώμα, δεν βουρκώνει μπροστά στο σύμβολο του Έθνους, δεν τον νοιάζει η ελευθερία γιατί έχει τη δική του. Αυτήν που αγόρασε αδρά πουλώντας τον εαυτό του στον εχθρό. Ο Γενναίος αρπάζει με δύναμη το σπαθί του και τους λέει αποφασισμένος : «Δεν υποτασσόμεθα. Ή ελευθερία ή θάνατος» και ορμάει κατά πάνω τους, μέχρι που ένας από αυτούς στο άκουσμα της λέξεως ελευθερία το μετανιώνει. Δεν είναι προδότης του έθνους, δεν θέλει να ζήσει δούλος. Δεν μπορεί να ενταχθεί στους εμφυλίους πολέμους που μαστίζουν τη χώρα και καθυστερούν την ελευθερία. Πρέπει να αλλάξει το πεπρωμένο του, να πει «όχι» στον εχθρό, να ελευθερώσει την πατρίδα και να πεθάνει ένδοξα. Τραβάει το σπαθί του και επιτίθεται στους διπλανούς του και μαζί με τον Γενναίο τους τρέπει σε φυγή.

Μαζί οι δυο τους τώρα διασχίζουν την Πελοπόννησο. Αυτός ο γενναίος πολεμιστής που Γενναίο δεν τον ονόμασαν τυχαία και ο άλλος που δεν υποτάσσεται στον εχθρό. Έχει βαθιά μέσα του να του φωνάζει η τιμή και να του λέει να πολεμήσει για την ελευθερία. Ο πάπυρος λάμπει, σαν να είναι και αυτός πολεμιστής και να φέρει τις πληροφορίες στους υπόλοιπους μαχητές. Μέχρι να αλλάξει χέρια και να παραδοθεί στην άλλη άκρη της Πελοποννήσου, εκεί που η επόμενη μέρα είθε να είναι κ κρισιμότερη της επανάστασης της ανεξαρτησίας!!!

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: