Skip to content

ΔΟΚΙΜΙΟ – «Κριτίας» Πλάτων

Φεβρουαρίου 15, 2015

http://tovivlio.net/%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82/

δοκίμιο2

plato

ΠΛΑΤΩΝ – «ΚΡΙΤΙΑΣ»

Ανάλυση της οργανωμένης πολιτείας

 

Μία ανολοκλήρωτη τριλογία που έστω και με το ένα ατελές έργο της μας δίνει μία βασική αν όχι αναλυτική ιδέα για το πώς ήταν μία οργανωμένη κοινωνία στην αρχαιότητα αλλά και πως αυτή «εύκολα» εξαφανίστηκε εν μία νυκτί. Το μοναδικό αυτό έργο του Πλάτωνα δεν ολοκληρώθηκε – εικάζουν κάποιοι – διότι ξεκίνησε να γράφει τους «Νόμους», κάτι που δεν υποστηρίζεται από άλλους εφόσον πιστεύουν ότι το τέλος του «Κριτία» είναι φυλασσόμενο μαζί με άλλα σημαντικά έργα ή έχει καταστραφεί.

Ο υπότιτλος «Ατλαντικός» μας αναφέρει απ’ ακριβώς για το ποιο είναι το κεντρικό θέμα του έργου, η Ατλαντίδα η οποία γνώρισε τον απόλυτο πλούτο και την μοναδική οργάνωση αλλά και την καταστροφή. Η ιστορία διαδραματίζεται εννέα χιλιάδες χρόνια πριν από την εξιστόρηση του Κριτία προπάππου του Πλάτωνα με πηγή τις πληροφορίες που έδωσαν στον Σόλωνα οι ιερείς της Αιγύπτου (μάλιστα αυτό υποστηρίζεται πως συνέβη, καθώς εφόσον η γη καταποντίστηκε στον βυθό χάθηκαν μαζί της και τα όποια έργα και συγγράματα της εποχής). Παρουσιάζονται δύο μεγάλες πόλεις η μία η οποία βρίσκεται στην Αττική γη και η άλλη είναι η Ατλαντίδα η οποία είναι τόσο μεγάλη όσο η σημερινή Ασία και Αφρική. Δεδομένου ότι έχουν υπάρξει πολλές γεωλογικές μεταβολές από την αρχαιότητα έως σήμερα λέγεται πως οι ήπειροι ήσαν αρκετά πιο κοντά η μία στην άλλη και δεν θύμιζαν τίποτα από το σήμερα. Βάση αυτής της ιδέας είναι αρκετοί αρχαίοι χάρτες οι οποίοι δείχνουν σημερινές ηπείρους κολλημένες την μία στην άλλη και που σήμερα οι συγκεκριμένοι ήπειροι έχουν απομακρυνθεί αρκετά.

Πρώτα αναλύεται η Αττική, στον «Κριτία», όπου ήταν μία πόλη προστατευόμενη από τον Ήφαιστο και την Αθηνά και εύφορη και έπειτα ο αφηγητής περνάει σε μία μεγαλύτερη και πιο λεπτομερέστερη ανάλυση αυτή της Ατλαντίδας. Η Ατλαντίδα ήταν προστατευόμενη από τον Ποσειδώνα και ήταν διαιρεμένη σε δέκα βασίλεια για να διοικείται ευκολότερα. Βασιζόμενη σε μία πολύ αυστηρή νομοθεσία οι κάτοικοι κατάφεραν να αναπτύξουν τέτοιο πολιτισμό που τελειότερος δεν υπήρχε πριν. Η τεχνολογία είχε φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα , πολύ πιο υψηλά από τα σημερινά δεδομένα, κάτι που από την υπερβολή είχε στο τέλος τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Οι κάτοικοι έπαψαν να σέβονται τους θεούς με αποτέλεσμα οι θεοί να καταστρέψουν όλη την ήπειρο με έναν κατακλυσμό που διήρκεσε μία νύχτα.

Η υπερβολική αφήγηση και τα μεγέθη έχουν κάνει αρκετούς αναλυτές να μιλούν για μία υπερβολή που παρουσιάζεται σε ιστορίες φαντασίας και να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Κάποιοι άλλοι όμως μελετώντας στο σύνολό του το συγγραφικό έργο του Πλάτωνα αλλά και άλλων αρχαίων φιλοσόφων κάνουν λόγο για ένα πηγάδι πληροφοριών που ίσως βοηθήσει να ανακαλυφθεί στις μέρες μας η λεγόμενη χαμένη Ατλαντίδα.

Το τέλος του έργου αφήνει πολλά ερωτήματα για το πώς ακριβώς βυθίστηκε και εξαφανίστηκε ο λαμπρός πολιτισμός διότι «κόβεται» ακριβώς στο σημείο όπου οι πληροφορίες που θα έδινε ίσως να άλλαζαν και όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως οι πληροφορίες να μην ήταν μόνο για το πως καταστράφηκε η νήσος αλλά επίσης να έδιναν και άλλα στοιχεία όσων αφορά την τεχνολογία που υπήρχε εκείνη την εποχή.

Ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας στο σήμερα

Αρκετοί λάτρεις των ιστοριών, που δεν έχουν τεκμηριωθεί με ευρήματα, υποστηρίζουν πως η Ατλαντίδα είναι θέμα χρόνου να βρεθεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να γνωρίσουμε πολλά πράγματα για το παρελθόν γενικά της ανθρωπότητας. Η αφήγηση του «Κριτία» όπως αναφέρεται από τον «Πλάτωνα» και με όποια υπερβολή την διακρίνει δεν παύει να είναι μία συλλογή πληροφοριών που οι περισσότερες, έχει τεκμηριωθεί, είναι αληθείς. Σχετικά με το μέγεθος της ηπείρου που βυθίστηκε, επιστήμονες έχουν ήδη υποστηρίξει πως είναι αληθινό όπως περιγράφεται όχι μόνο από τους χάρτες της αρχαιότητας αλλά και από κάποια ευρήματα που έχουν βρεθεί στον Ατλαντικό ωκεανό. Πολλοί υποστηρίζουν πως ο λόγος που ονομάστηκε έτσι ο ωκεανός ήταν ο μύθος της χαμένης Ατλαντίδας και ότι μέσω των γεωλογικών φαινομένων μετατοπίστηκε στο βυθό έτσι ώστε στο σήμερα να βρίσκεται μεταξύ των ηπείρων της Αμερικής και της Ευρώπης. Μάλιστα και ο όρος «νέος κόσμος» που αναφέρεται στην Αμερικάνικη ήπειρο είναι βγαλμένος και αυτός από την βυθισμένη πολιτεία.

Κάποιοι συνδέουν όλα τα παραπάνω, και πάλι βασιζόμενοι στον Πλάτωνα, με το λεγόμενο «τρίγωνο των Βερμούδων» όπου έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εξαφάνισης πλοίων με μυστηριώδη τρόπο. Υποστηρίζουν ότι η χαμένη τεχνολογία της νήσου ίσως να προξενεί όλα αυτά τα φαινόμενα τα οποία δεν μπορούμε με σιγουριά να εξετάσουμε με τη σημερινή τεχνολογία που έχουμε στα χέρια μας.

Υπάρχουν βέβαια και οι απόψεις ότι η βυθισμένη ήπειρος μπορεί να βρίσκεται και στον βυθό της Ελλάδας και να συνδέεται με την Σαντορίνη και την ηφαιστειακή καταστροφή που εξαφάνισε και τον Μινωικό Πολιτισμό. Αυτό πιστεύουν όσοι ισχυρίζονται την διαφορά των ημερολογίων των Ελλήνων και των Αιγυπτίων όπου οι Αιγύπτιοι πρόσθεταν ένα μηδενικό στις ημερομηνίες και μπορούσε κάλλιστα το 9000 να είναι 900 και η καταστροφή να συμπίπτει με αυτή της Θήρας.

Μετά την καταστροφή που υπέστη η Ατλαντίδα πλήθος συγγραφέων αναφέρουν πως ίσως οι ελάχιστοι διασωθέντες κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στην σημερινή Αίγυπτο δημιουργώντας τις πυραμίδες που ακόμη και στις μέρες μας θεωρούνται έργα τέχνης και μυστηριώδους αρχαίας τεχνολογίας. Αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το πώς έχουν φτιαχτεί οι πυραμίδες σε μία περίοδο που η τεχνολογία δεν ήταν σε σημαντικά επίπεδα. Υπάρχουν επίσης και αυτές οι φήμες που θέλουν την κατασκευή των πυραμίδων μέχρι και με την χρησιμοποίηση του αιθέρα – που οι αρχαίοι μύστες μπορούσαν και τον έλεγχαν. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει μέχρι σήμερα αποδειχθεί.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι θεωρίες όπου αναφέρονται στην αιώνια διαμάχη μεταξύ αρχαίας Αιγηίδας και αρχαίας Ατλαντίδας όπου κατά κάποιο τρόπο αυτή η σύγκρουση φυλών μπορεί να συμβαίνει μέχρι και στις μέρες μας. Μάλιστα οι υπέρμαχοι αυτών των θεωριών μιλούν με τα στοιχεία που μας έρχονται από την γεωλογία με την δημιουργία της Πελασγονίας που πρώτη αναδύθηκε από την θάλασσα.

Ένα άλλο έργο που θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηρίξει την θεϊκή καταγωγή των Ατλάντων και συνάμα και την δημιουργία της πολιτείας τους, είναι και αυτό του Ησίοδου «Έργα και ημέραι» όπου μιλάει για τα γένη του ανθρώπου και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Το «χρυσό γένος» που φτιάχτηκε πρώτο και είχε όλα τα στοιχεία σχεδόν των θεών, έπειτα ακολούθησε το «αργυρό γένος» όπου δεν είχε καμία σχέση με το χρυσό, ακολουθεί το «χάλκινο γένος» που είχε ακόμη λιγότερα θεϊκά στοιχεία για να περάσουμε στο «ηρωικό γένος» που χαρακτηριζόταν έτσι το γένος των ημίθεων και να καταλήξουμε τέλος στο «σιδερένιο γένος» που είναι και το πιο άχρηστο. Με βάση τις πληροφορίες του Ησίοδου οι Άτλαντες θα μπορούσαν να ανήκουν σε ένα από αυτά τα γένη των ανθρώπων που είχαν στοιχεία των θεών αλλά επειδή δεν γνωρίζουμε πότε περίπου αυτά δημιουργήθηκαν δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά που ανήκαν οι κάτοικοι της Ατλαντίδας.

Συμπέρασμα

Ο Πλάτωνας είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες φιλοσόφους ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στην παγκόσμια φιλοσοφία εμπνέοντας πολλούς συγγραφείς έως και τις μέρες μας. Η ανάλυση του για την θρυλική Ατλαντίδα οδηγεί πολλούς ερευνητές μέχρι και σήμερα που έχουν ως σκοπό να αποκαλύψουν τα αρχαία μυστικά που έχουν συμβάλλει στην μετέπειτα πορεία της ανθρωπότητας. Αναλύοντας ταυτόχρονα με τον «Κριτία» την γεωλογία της εποχής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τους αρκετούς κατακλυσμούς που έχουν συμβεί έως σήμερα (Δευκαλίωνα, Δαρδάνου και Ωγύγου), μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Ατλαντίδα είναι μία πραγματική ιστορία και όχι προϊόν μυθοπλασίας. Κάτι τέτοιο υποστηρίζεται συχνά όταν αρκετοί επιστήμονες με γνώμονα τον «Κριτία» προσπαθούν να λύσουν και άλλα μυστήρια που συνδέονται με την βυθισμένη πολιτεία. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο η χαμένη Ατλαντίδα και ο «Κριτίας» αν και μισοτελειωμένος θα είναι πάντα η βασική πηγή για το τι συνέβηκε χιλιάδες χρόνια πριν.

PLATO – «KRITIAS»
Analysis of organized state

An unfinished trilogy that even with an imperfect work gives us a basic, if not detailed, idea of how it was an organized society in ancient times and that this «easy» disappeared overnight. Τhis unique work of Plato was not completed – some speculate – because he started writing the «Laws», which is not supported by others if they believe that the end of «Critias» is guarded with other important projects or damaged.
The subtitle «Atlantic» tells us than just what the central theme of the project will be, Atlantis, which has experienced the ultimate wealth and unique organization and destruction. The story is nine thousand years before, recounting his great grandfather of Critias Plato with a source of information given to Solon by the priests of Egypt (indeed it is argued that happened, as if the earth sank to the bottom perished with her and any works and writings of the time). Presented two large cities one located in Attica earth and the other is the Atlantis which is as big state as big as the current Asia and Africa. Since there have been many geological changes from antiquity to today said that the continents were quite close to each other and not reminiscent of anything today. By this idea is the many ancient maps which show current continents glued to each other and currently the specific continents that have removed sufficiently.
First analyzed Attica, «Critias», which was a city protected by Hephaestus and Athena and was fertile, then the narrator goes into a larger and more detailed analysis of Atlantis. Atlantis was protected by Poseidon and was divided into ten kingdoms to be managed more easily. Based on a very strict legislation residents managed to develop such a culture more perfect was not there before. The technology has reached a very high state , much higher than the current data, which the exaggeration was in the end just the opposite effect. The people no longer showed respect to the gods so the gods destroyed the entire continent with a deluge that lasted one night.
Excessive narration and sizes have made several analysts to talk about one extravaganza presented in fantasy stories and argue that things are not quite. Others though pondering a whole the writings of Plato and other ancient philosophers speak of a well of information that might help to discover nowadays called Atlantis.
The end of the project leaves many questions about how exactly sank and the brilliant civilization disappeared because it was «cut» exactly where the information will probably be changed and gave the whole history of humanity. Many argue that perhaps the information was not only about how devastated the island but also to give other details of what the technology that existed at the time.

The myth of lost Atlantis in today

Many fans of the stories that have not been substantiated by findings argue that the Atlantis is a matter of time to be found so that we can know many things about the past of mankind in general. The narrative of «Critias» as reported by «Plato» and any exaggeration distinguishes it is still a collection of information that most, been established, it is true. About the size of the continent that sank, scientists have already argued that it is true as described not only by maps of antiquity and some findings have been found in the Atlantic Ocean. Many argue that the reason named the ocean was the myth of Atlantis and that through geological phenomena shifted to the bottom so that the date is between the continents of America and Europe. Indeed the term ‘new world’ mentioned in the American continent is pulled out and that the sunken city.
Some connect all this, again based on Plato, the so-called «Bermuda Triangle» where ships have been observed extinction phenomena mysteriously. They argue that the lost art of the island might be causing all these phenomena which we can confidently look with today’s technology we have in our hands.
There are of course the views that the sunken continent can be located at the bottom of Greece and linked to the Santorini volcanic disaster wiped out and the Minoan civilization. This believe those who claim the difference between the calendars of the Greeks and Egyptians where the Egyptians were adding a zero to the dates and could well be not 9000 but 900 and destruction coincide with that of Thera.
After its destruction Atlantis crowd authors say maybe the few survivors inhabitants took refuge in Egypt (todays) creating pyramids that even nowadays are considered works of art and mysterious ancient technology. If this is not so created legitimate questions about how the pyramids are built at a time when technology was not at significant levels. There are also these rumors that the construction of the pyramids up using the ether – the ancient mystics could and control. But this has not yet been proven.
There are, of course, and theories are mentioned in the eternal conflict between ancient Aegiis and ancient Atlantis where somehow this tribal conflict may happen up to nowadays. Indeed, the proponents of these theories speak with our items come from geology to create Pelasgonias that first emerged from the sea.
Another project that could well support the divine origin of the Atlanteans, yet and the creation of the state, is that of Hesiodos «Works and Days» which speaks of the genera of humans and their basic characteristics. The «golden race» that was created first and had all the elements near the gods, then followed by the ‘silver race «which had nothing to do with gold, followed by the» bronze race «that had even less divine elements to move on» heroic race «that so characterized the race of demigods and come finally to the» iron race «which is the most useless. Based on Hesiodos the Atlases of information could belong to one of these genera of people who had evidence of the gods, but because we do not know about when they were created can not say with certainty which were the inhabitants of Atlantis.

conclusion
Plato is one of the most important Greek philosophers who have a great deal to global philosophy inspiring many writers up to the present day. Analysis of the legendary Atlantis leads many researchers to date designed to uncover ancient secrets that have contributed to the subsequent development of mankind. Analyzing simultaneously with the «Critias» the geology of the time and taking into account the many cataclysms that have occurred to date (Deucalion, Dardanus and Ogygia), we can safely say that Atlantis is a true story and not fiction product. This often claimed when several scientists-driven «Critias» trying to solve other mysteries associated with the sunken city. For that reason the lost Atlantis and «Critias» although unfinished will always be the main source of what happened thousands of years ago.

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: