Skip to content

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

Απριλίου 8, 2014

Εικόνα Στην κυριολεξία όταν μιλάμε για την «επιστροφή στις ρίζες μας» εννοούμε την επιστροφή μας στην μητέρα φύση και σε ότι αυτή μας παρέχει απλόχερα και χωρίς κανένα κόστος. Κάποιοι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να ζήσουν απλά, απομακρυσμένοι από τα φώτα της πόλης και την γεμάτη άγχος και στρες ζωή. Κάποιος από αυτούς όμως κατάφερε με μία μοναδική καινοτομία να δουλέψει και να συνεργαστεί ακόμη και με επιχειρήσεις στο εξωτερικό πουλώντας απλά κάποια προϊόντα της…. μητέρας φύσης.

Ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου που κατάφερε να ζήσει με μικρό κόστος ζωής και να «στήσει» και μία ολόκληρη επιχείρηση γύρω από την συλλογή χόρτων. Μία απίστευτη ιστορία που σπανίζει. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιώς με μάστερ σε logistics και management τα παράτησε όλα και αποφάσισε να ζήσει στη φύση. «Απλώς είδα ότι η ζωή στην Αγγλία δεν μου άρεσε καθόλου, δεν μου άρεσε το «χρηματοκεντρικό» της. Γυρνώντας μετά στην Ελλάδα ασχολήθηκα με κάποιες άλλες δουλειές. Εργάστηκα σε ένα περιοδικό με μοτοσικλέτες και στην επιχείρηση του πατέρα μου, που έχει βιοτεχνία νυχτικών – είναι ο τελευταίος των Μοϊκανών, έχουν μείνει μόνο τρεις στην Ελλάδα που φτιάχνουν ακόμα. Είπα σε κάποια φάση «κάτι δεν πάει καλά με αυτήν τη ζωή, πρέπει να σηκωθώ να φύγω». Πήρα τα windsurfing μου, τα φόρτωσα στο αμάξι κι έφυγα, πολύ απλά». Όταν έφυγα από την Αθήνα, δεν σκέφτηκα τι δουλειά θα έκανα. Το ερώτημα στη ζωή σου δεν είναι τι δουλειά θα κάνεις αλλά τι ζωή θες να ζήσεις. Ήθελα να ζήσω με τον τρόπο που ήθελα εγώ. Το επαγγελματικό ήταν το τελευταίο που σκέφτηκα. Είχα μόνο 40 ευρώ μαζί μου, γι’ αυτό και όταν πήγα εκεί έκανα ένα προσωπικό πρότζεκτ κι έζησα τρεις μήνες χωρίς λεφτά. Σταμάτησα να έχω κινητό, δεν είχα Ίντερνετ, σταμάτησα να χρησιμοποιώ το αυτοκίνητό μου -μετακινούμουν με ποδήλατο ή με τα πόδια- μάζευα την τροφή μου, είχα αγοράσει σιτάρι κι έφτιαχνα ψωμί, κι έτσι πέρασα τρεις μήνες τσαμπέ. Άρχισα να μαθαίνω διάφορα για τα χόρτα και αποφάσισα αυτό να το κάνω δουλειά. Άρχισα να διαδίδω την ιδέα μου αλλά στην αρχή δεν πέτυχε, γιατί το πρότζεκτ στην αρχή τούς φαινόταν πολύ ακριβό. Έτσι, χτύπησα την πόρτα του εστιατορίου MILOS, όπου οι άνθρωποι έχουν μια τελείως διαφορετική λογική, και μου είπαν «εντάξει, φίλε, δουλεύεις για μας». Ξεκίνησα να μαζεύω χόρτα μόνο γι’ αυτούς, για πάρα πολύ καιρό. Μετά, συνεργάστηκαν και κάποιοι άλλοι άνθρωποι και αυτό το έκανα δουλειά». Έτσι, ο Σωτήρης άρχισε να καλλιεργεί και τα δικά του λαχανικά. «Τα πάντα. Ό,τι είναι της εποχής» λέει. «Τώρα το καλοκαίρι θα βάλουμε ντομάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες. Τον χειμώνα μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια». Όλα αυτά τα απίστευτα και εντυπωσιακά που διηγείται γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα όσο περνάει η ώρα, γιατί, εκτός από την επιτυχία της Ελλάδας, σύντομα ήρθε και η στιγμή του εξωτερικού. Έκλεινε τα ραντεβού του τηλεφωνικώς μέχρι που στην Γαλλία κατάφερε να συνεργαστεί με έναν από τους καλύτερους σεφ, ο οποίος πίστεψε σε αυτόν.

Μία πολύ δύσκολη απόφαση, η οποία όμως «κρύβει» μέσα της το πραγματικό νόημα της ζωής, ιδίως για όλους εμάς που αναρωτιόμαστε συχνά – πυκνά γιατί δεν έχουμε καλή ποιότητα ζωής και τι φταίει γι αυτό. Στην πραγματικότητα τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή…. δεν είναι πράγματα. Και τα ανεκτίμητα είναι όσα πιστεύουμε ότι έχουμε ως δεδομένα. Ο αέρας δεν αγοράζεται, τον έχουμε ανεξάντλητα και φυσικά αυτό δεν το έχουμε καν σκεφτεί ποτέ αλλά είναι ανεκτίμητος εφόσον χωρίς αέρα δεν ζούμε! Το ίδιο ο ήλιος, η θάλασσα κτλ και γενικότερα ότι απαρτίζει την μητέρα φύση. Μήπως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε λίγο για το ποια ζωή αξίζουμε να ζούμε;

 

Πηγή : www.radiki.com από συνέντευξη στην LIFO

δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πράσινη Ασπίδα» (ΚΥΠΡΟΣ) στο τεύχος Μαρτίου 2014

σελ 16 http://www.prasini-aspida.org/images/Prasini_Aspida/Aggelies/prasini_aspida_martios.pdf

 

RETURN TO OUR ROOTS

Literally when talking about the “return to our roots” we mean our return to mother nature and that provides us generously and without any cost. Some people have decided to live simply, far away from city lights and full of anxiety and stress life. One of them, however, did so with a unique innovation to work and work even with companies abroad selling just some of the products …. mother nature.

Sotiris Lymperopoylos is a shining example of a person who has managed to live with low cost of living and to “set up” and an entire business around gathering herbs. An incredible story that is rare. A graduate of the University of Piraeus masters in logistics and management gave up everything and decided to live in nature. “I just saw that life in England was not for me, I did not like this kind of living. Turning then to Greece was involved in some other business. I worked at a magazine with motorcycles and the company of my father, who has crafts night – is the last of the Mohicans, there are only three in Greece to make more. I said at some point “something is wrong with this life, we get up to leave.” I took my windsurfing, load them in the car and left, very simple. ” After leaving Athens, I did not think I would do what work. The question in life is not what job you do, but what life you want to live. I can live with the way I wanted to. The business was the last thing I thought. I had only 40 euros with me, so when I went there I did a personal project and lived three months without money. I stopped my mobile, I had no internet, I stopped using my car- I used only a bike or walk to gather my food, I had bought and I made wheat bread, so I spent three months free. I began to learn about the various greens and then I decided to do this job. Began to spread my idea but at first did not succeed, because the project from the very start seemed very expensive. So I hit the door of the restaurant MILOS, where people have a completely different logic, and I said ‘OK, dude, you work for us. ” I started to gather greens just for them for too long. Then cooperated and some other people and it did work. ” So, Sotiris and began to cultivate their own vegetables. “Everything. Whatever is in season, “he says. “Now the summer we put tomatoes, courgettes, aubergines. In winter lettuce, broccoli, cauliflower. ” All these incredible and impressive narrated become even more interesting as time passes because, apart from the success of Greece, soon came the time abroad. Closed his appointment by telephone until in France was able to work with one of the best chefs, who believed in him.

A very difficult decision, but “hides” in the real meaning of life, especially for those of us who often wonder – dense because we have good quality of life and what is to blame for this. In reality the finest things in life …. are not things. And priceless is what we believe we have for granted. The air is not purchased, we’ve inexhaustible and of course that we have not even thought about but never is invaluable if not live without air! The same sun, sea etc and generally to represent the mother nature. Should we wonder a bit about what life worth living?

Source: http://www.radiki.com interviewed in LIFO

it was published to the newspaper «Green Shield» (CYPRUS) on issue March 2014

Εικόνα

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: