Skip to content

Αποικίες στον Άρη

Φεβρουαρίου 9, 2014

               Image  Η εξερεύνηση του ανθρώπινου είδους δεν σταμάτησε μόνο στην Σελήνη (ταξίδι το οποίο σύμφωνα με άλλους δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ) αλλά τείνει να πάρει σάρκα και οστά και στον πλανήτη Άρη. Ένα σχέδιο αρκετά ριψοκίνδυνο και μια πρωτοβουλία που κανείς δεν ξέρει αν πετύχει παίρνει η Ολλανδική εταιρεία «Mars One» που ευελπιστεί να κάνει πράξη το όνειρο της για αποικία στον Άρη και να εγκαταστήσει εκεί εθελοντές οι οποίοι θα έχουν αποφασίσει να κάνουν αυτό το ταξίδι χωρίς επιστροφή!

                Η «Mars One», που θα είναι έτοιμη για εκτόξευση το 2018, είναι η εταιρεία που θα εγκαταστήσει τους πρώτους κατοίκους στον Άρη οι οποίοι θα είναι ερασιτέχνες αστροναύτες. Θα συνεργαστεί με  δύο μεγάλες εταιρείες, την αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία «Lockheed Martin», που έχει συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη NASA, και τη βρετανική «Surrey Satellites» (SSTL). H «Lockheed» θα σχεδιάσει το όχημα που σχεδιάζεται να προσεδαφιστεί στον Άρη με πρότυπο το όχημα “Phoenix”, που έφτασε στον πλανήτη το 2008. Το όχημα θα συνεργάζεται με ένα τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη και θα αποτελεί έτσι τον μόνιμο συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία με τη Γη. Αυτή η αποστολή θα είναι η πρώτη που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιώτες καθώς τα έσοδα υπολογίζονται να βρεθούν από την «συνδρομή» όσων επιθυμούν να κάνουν αίτηση για το ταξίδι χωρίς επιστροφή καθώς και από ριάλιτυ σόου που θα παρακολουθεί κάθε βήμα των αστροναυτών και επίδοξων κατοίκων του Άρη. Αν η πρώτη ανθρώπινη αποστολή υλοποιηθεί με επιτυχία, η «Mars One» σκοπεύει να στέλνει πληρώματα στον Άρη κάθε δύο χρόνια. Κανείς από όλους αυτούς τους εθελοντές δεν θα γυρίσει πίσω στη Γη, αλλά όλοι θα απαρτίσουν την πρώτη εξωγήινη αποικία. Ήδη η Mars Οne έχει λάβει πάνω από 200.000 αιτήσεις ενδιαφερομένων για την πρώτη αποστολή. Κάθε αίτηση κοστίζει 75 δολάρια, ενώ όσοι επιλεγούν για το δεύτερο γύρο αξιολόγησης, θα ενημερωθούν έως το τέλος του έτους. Ήδη σε τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν φιλοξενηθεί οι μελλοντικοί Αριανοί δηλώνουν πανέτοιμοι για ένα τέτοιο εγχείρημα και ότι το θέλουν πραγματικά αν και ξέρουν όχι μόνο ότι δεν θα μπορέσουν να γυρίσουν πίσω αλλά και ότι διατρέχουν κινδύνους όπως τα αυξημένα επίπεδα ακτινοβολίας καθ’ οδόν και πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, το ασθενές βαρυτικό πεδίο του Άρη που απαιτεί ριζική προσαρμογή καθώς θα επιφέρει σημαντική απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας στους αποίκους, αλλά και τη μεγάλη ψυχολογική επίπτωση από την απομόνωση και τις τρομακτικές προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος.

               Οι πιο θετικοί για αυτήν την πρόκληση είναι όσοι δηλώνουν όχι απλά την εγκατάσταση της νέας αποικίας αλλά και την επίτευξη του στόχου με το να γεννηθεί το πρώτο μωρό – ο πρώτος Αριανός, επίσημα – από τους εθελοντές που θα έχουν εγκατασταθεί και έχουν επιζήσει μόνιμα εκεί. Αυτό θεωρούν θα είναι το μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα διότι μην ξεχνάμε ότι ο πλανήτης Άρης είναι μια απέραντη έρημος, στην οποία η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και η μέση θερμοκρασία ανέρχεται στους -63 βαθμούς Κελσίου (θα θυμάστε τις συγκρίσεις των ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών που παρομοίαζαν τις θερμοκρασίες του παγετώνα στην Αμερική με τις θερμοκρασίες στον Άρη).

                Μεγάλης διάρκειας ταξίδια χωρίς επιστροφή σε άλλους πλανήτες, υπάρχουν στα άμεσα σχέδια των επιστημόνων εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα προσεδάφιση στο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη έχει συζητηθεί πολύ πιο πριν από την επιθυμία της πρώτης αποικίας στον Άρη. Με βάση κάποια βακτηρίδια τα οποία έχουν αναπτύξει τη δυνατότητα να επισκευάζουν τον γενετικό τους κώδικα (DΝΑ) ύστερα από βλάβη λόγω ακτινοβολίας κι έτσι μπορούν να επιζήσουν ακόμη και κάτω από ψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των ταξιδιών στο ηλιακό σύστημα ευελπιστούν πως όλα είναι πλέον δυνατά.  Ως και λιγότερο από 15 χρόνια πριν, η γνώση μας σχετικά με το Σύμπαν ήταν τέτοια ώστε γνωρίζαμε μόνο τους πλανήτες εκείνους οι οποίοι περιφέρονται γύρω από το τοπικό μας αστέρι, τον Ηλιο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 333 εξωηλιακοί πλανήτες και 29 πολυπλανητικά συστήματα, σχεδόν όλα από τα οποία ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. Ένας άλλο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που έχει προταθεί για να φιλοξενήσει στο μέλλον γήινους είναι και η Αφροδίτη.  Είναι ξεκάθαρο ότι η Αφροδίτη είναι ένα ακραίο παράδειγμα παγκόσμιας θέρμανσης (φαινόμενο του θερμοκηπίου), με μια ατμόσφαιρα ουσιαστικά αποτελούμενη μονάχα από διοξείδιο του άνθρακα, χωρίς καθόλου νερό. Στην πραγματικότητα τα σύννεφα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης περιλαμβάνουν σταγονίδια θειικού οξέος, του οποίου τα διαβρωτικά αποτελέσματα όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά (όξινη βροχή). Ο Άρης είχε νερό στην επιφάνειά του στο παρελθόν, όπως είναι εμφανές από τα πολλά άνυδρα ρυάκια, καθώς επίσης και από τον υδάτινο πάγο στο βόρειο και νότιο πολικό «πηλίκιο». Το νερό ωστόσο, το οποίο ήταν άφθονο την ίδια περίοδο όπου η Γη επίσης είχε πολύ νερό στην ατμόσφαιρα και στην επιφάνειά της, εξαφανίστηκε περίπου 500 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος. Πάνω στις διάφορες αλλαγές που προβαίνουν οι πλανήτες, «πατούν» οι επιστήμονες για να εντάξουν στα σχέδια τους και να οργανώσουν τα μελλοντικά ταξίδια εντός του γαλαξία μας.

               Τα “Voyager” τα οποία έχουν ταξιδέψει ανά τον γαλαξία μας, μας έχουν δώσει αμέτρητες πληροφορίες για τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά καθώς και για τα χαρακτηριστικά του. Στον Ποσειδώνα, στον Δία και τον Κρόνο το «Voyager» έχει ανακαλύψει λεπτομέρειες για τα στοιχεία που κυριαρχούν στον κάθε πλανήτη και έχει δώσει αμέτρητες εικόνες. Για παράδειγμα στον Κρόνο οι επιμήκεις κηλίδες στα εντυπωσιακά δαχτυλίδια του δεν έχουν γίνει ακόμη πλήρως κατανοητές. Κάτι ακόμη πιο απρόσμενο ήταν η πυκνή ατμόσφαιρα του δορυφόρου Τιτάνα, που αποτελείται κυρίως από άζωτο με ποσοστό μεθανίου και άλλων χημικών στοιχείων. Σημειώστε ότι ο Κρόνος έχει πολλούς δορυφόρους- 62 σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση- που κρύβουν πολλές εκπλήξεις. Το Voyager 2 συνέχισε το ταξίδι του προς τον πλανήτη Ουρανό, όπου έφθασε στις 24 Ιανουαρίου του 1986. Ο Ουρανός είναι ο μόνος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα του οποίου ο άξονας περιστροφής κείται πολύ κοντά στο επίπεδο της ελλειπτικής. Η θερμοκρασία στην κορυφή των νεφών του είναι περίπου-197 βαθμοί Κελσίου, στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη. Στη διάρκεια της διάβασής του το Voyager ανακάλυψε 10 νέους δορυφόρους και πέταξε πολύ κοντά στο φεγγάρι Μιράντα, το οποίο παρουσιάζει ένα ποικιλόμορφο τοπίο με βαθιές κοιλάδες και τεράστιες πεδιάδες. Με όλα αυτά τα στοιχεία ο Ουρανός κατατάσσεται στους πιο περίεργους κοντινούς μας πλανήτες.

              Η πρόοδος της τεχνολογίας μας επιφυλάσσει στο μέλλον πολλές εκπλήξεις όσων αφορά τα ταξίδια και την αποικίες των γήινων μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Όπως οι Αργοναύτες στην Ελληνική Μυθολογία «ταξίδευαν» ανάμεσα στους κόσμους έτσι και η γενιά του 21ου αιώνα είναι έτοιμη να κάνει τα τεράστια βήματα για την ανθρωπότητα με την προσεδάφιση στον Άρη στο άμεσο μέλλον! Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό.

δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Φαινόμενα» στις 8/2/2014 Αρ. Φ. 165

COLONIES ON MARS

The exploration of the human species not only stopped at the Moon ( journey which under other never happened ) but tends to take shape and the planet Mars. A plan quite risky and an initiative that nobody knows if the score gets Dutch company «Mars One» who hopes to put into practice the dream of a colony on Mars and settled there volunteers who have decided to make this trip without return !

                The «Mars One», which will be ready for launch in 2018 , the company will install the first inhabitants on Mars who are amateur astronauts . He collaborated with two majors , the U.S. aerospace company «Lockheed Martin», having worked together before with NASA, and the British «Surrey Satellites» (SSTL). H «Lockheed» will design a vehicle that is designed to lander on Mars with standard vehicle «Phoenix», which reached the planet in 2008 . The vehicle will operate with a telecommunications satellite, which will be put into orbit around the nearby planet and so is the permanent link for communication with Earth . This mission will be the first to be financed entirely by private as well as the proceeds are calculated to find the ‘ assistance’ of those who wish to apply for the trip without refund as well as reality shows that will monitor every step of the astronauts and prospective residents Mars. If the first human mission successfully implemented , the «Mars One» intends to send crews to Mars every two years. None of all these volunteers will not turn back on Earth , but everyone will be the  first extraterrestrial colony. Already Mars One has received more than 200,000 applications concerned the first mission . Each application costs $ 75 , while those selected for the second round of evaluation will be informed by the end of the year . Already in television shows that have hosted prospective Martians declare fully prepared for such a venture, and that if they really want and know not only that you will be able to come back and be at risk as elevated radiation levels at the roadside and on the surface warming , the weak gravitational field of Mars requires a radical adjustment as it will lead to a significant loss of bone and muscle mass of the colonists , but also great psychological impact of isolation and the daunting challenges of the new environment .

               The more positive about this challenge are those who declare not just the installation of the new colony and the objective to be the first baby born – the first Martian officially – from volunteers who have installed and have survived there permanently . This thought will be the big step for mankind because do not forget that the planet Mars is an immense desert , where the atmosphere consists mainly of carbon dioxide and the average temperature rises to -63 degrees Celsius (you remember the story of comparisons last days likening temperatures glacier in America with temperatures on Mars ) .

                Long trips with no return on other planets , are the immediate plans of scientists for many years . For example landing on Jupiter’s moon , Europe has been discussed long before the desire of the first colony on Mars . Based on some bacteria which have developed the ability to repair their genetic code ( DNA ) damage after radiation , so they can survive even under high radiation levels , the most ardent supporters of the trips in the solar system hope that everything is longer possible . As less than 15 years ago , our knowledge about the universe was such that only planets we knew those who roam around our local star, the Sun . Today we know that there are at least 333 extrasolar planets and 29 multi-planet systems , almost all of which were discovered in the last 10 years. One other planet in our solar system that has been proposed to accommodate future earth is Venus . It is clear that Venus is an extreme example of global warming (the greenhouse effect ) , with an atmosphere consisting essentially only of carbon dioxide without any water . In fact the clouds in the atmosphere of Venus include droplets of sulfuric acid , whose corrosive effects we all know very well (acid rain ) . Mars had water on its surface in the past, as is evident from the many arid streams, as well as water ice in the northern and southern polar » pilikio ‘. The water , however , which was plentiful at the same time when the Earth was too much water in the atmosphere and on its surface , disappeared about 500 million years after the creation of the solar system . Over the various changes that make the planets ‘ tread ‘ scientists to integrate their plans and to organize future trips within our galaxy .

               The «Voyager» which have traveled around the galaxy , have given us countless information about each planet separately and on its characteristics. In Neptune , Jupiter and Saturn in «Voyager» has discovered details about the dominant elements in each planet and has given countless pictures . For example Saturn elongated spots in stunning rings have not yet fully understood . Even more unexpected was the dense atmosphere satellite Titan, consisting primarily of nitrogen with a percentage of methane and other chemical elements. Note that Saturn has many satellites -62 according to the last count – that hide many surprises . The Voyager 2 continued the journey to the planet Uranus , where it arrived on 24 January 1986 . Uranus is the only planet in the solar system whose axis of rotation lies very close to the plane of the elliptical . The temperature at the top of the cloud is about -197 degrees Celsius , the majority of the globe. During the passage of the Voyager discovered 10 new satellites and flew too close to the moon Miranda , which presents a varied landscape with deep valleys and vast plains . With all these elements Uranus ranks the oddest our nearest planets .

              The advancement of technology in our future holds many surprises those concerning travel and colonies earth within our solar system . As the Argonauts in Greek Mythology ‘ traveling ‘ between the worlds so the generation of the 21st century is poised to make huge strides for humanity with the Mars landing in the near future! Surely the result will be unique .

published in the journal » Phenomena » on 02.08.2014 No. 165 F.

Image

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: