Skip to content

Η ιστορία του καφέ

Ιουνίου 7, 2013

ImageΜια άλλη παλιά αλλά ευχάριστη ιστορία, είναι αυτή του καφέ. Από τα σημαντικότερα πράγματα στις μέρες μας για τους περισσότερους τουλάχιστον, είναι ο καφές και ιδίως στις μέρες μας που τα είδη του είναι πάρα πολλά ανά τον κόσμο. Τον συνδυάζουμε με το διάλειμμα μας, το πρωινό μας ξύπνημα ή μας κρατά συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο μας καφέ…

Οι ιστορίες για την προέλευση του καφέ ποικίλλουν. Ο Μελάς Ζωμός των Λακεδαιμονίων όπως τον ονόμαζαν στα αρχαία χρονιά οι Σπαρτιάτες ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κόκκος του καφέ, κατά δε την Ομήρου Οδύσσεια η ουσία (nepenthe) που η Ελένη ανακάτευε με κρασί και την έκανε να ξεχνά την στεναχώρια και το μισός, ήταν ο καφές. Επίσης στην Παλαιά Διαθήκη ο (αποστεγνωμένος καρπός) που έδωσε η Άμπιγκελ στον Δαβίδ και ο Βόος στη Ρουθ ήταν ο κόκκος του καβουρδισμένου καφέ. Ο καφές είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχειά τού πολιτισμού της ανθρωπότητας και ένας από τους βασικότερους παράγοντες της εξέλιξης της. Ο πιο γνωστός μύθος του καφέ όμως φέρεται να είναι ο παρακάτω : σχετικά με ένα βοσκό με το όνομα Κάλντι, ο οποίος καθώς φύλαγε το κοπάδι του που έβοσκε σε μια πεδιάδα της Αιθιοπίας, παρατήρησε πως τα ζώα του έγινα πιο ζωηρά όταν έφαγαν από τους καρπούς ενός συγκεκριμένου θάμνου. Αφού δοκίμασε και ο ίδιος από αυτούς τους καρπούς και επιβεβαίωσε τις δυναμωτικές ιδιότητες του, αποφάσισε να πάρει τους καρπούς και να τους πάει σε ένα μοναστήρι που βρισκόταν εκεί κοντά. Ο Ηγούμενος του μοναστηριού πίστεψε πως οι καρποί ήταν έργο του διαβόλου και τους πέταξε στη φωτιά. Όταν όμως οι καρποί άρχισαν να καίγονται αναβλήθηκε μια ξεχωριστή μυρωδιά. Έτσι πήραν τους καρπούς από τη φωτιά και οι μοναχοί μετά από διάφορες επεξεργασίες έμαθαν να φτιάχνουν αυτό το βαθύ σκούρο ποτό που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με πηγές η ονομασία «καφές» δεν προέρχεται, όπως πολλοί πιστεύουν από την Κάφφα της Αιθιοπίας, αλλά από την Αραβική λέξη «gahwa» που σημαίνει κρασί ή οποιοδήποτε ποτό φτιάχνεται από τα φυτά. Έτσι εξηγήται το ότι, όταν ο καφές ήρθε στην Ευρώπη, στις αρχές του 17ου αιώνα, ήταν γνωστός ως «Αραβικό κρασί». Λέγεται πως η πρώτη αξιόλογη ποσότητα καφέ έφτασε στο Δυτικό κόσμο μέσω των Τούρκων, οι οποίοι μετά την ήττα τους στις πύλες της Βιέννης το 1683, άφησαν πίσω σάκους γεμάτους με κόκκους καφέ.

Στην Ελλάδα έχουμε την δική μας ιστορία στους καφέδες, με πιο «διάσημο» τον φραπέ που ανακαλύφθηκε το 1957 από τον Δημήτριο Βακόνδιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν, μη βρίσκοντας ζεστό νερό για να φτιάξει τον καφέ του, δοκίμασε να ανακινήσει σε ένα shaker τα συστατικά μαζί με κρύο νερό. Εμείς σίγουρα, ευχαριστούμε πολύ τον μεγάλο αυτό «εφευρέτη» για τον καφέ που στο νου μας φέρνει την ξεκούραση παίζοντας τάβλι! Στις μέρες μας όμως η κόντρα του φραπέ με τον freddo (κρύο) εσπρέσσο καλά κρατεί. Αν και ο εσπρέσσο είναι διάσημος στην γειτονική μας Ιταλία, η «πατέντα» του κρύου καφέ στο shaker μαζί με παγάκια είναι….. Ελληνικής προελεύσεως. Όπως άλλωστε και ο Ελληνικός καφές που για ένα μικρό διάστημα (ανεπιτυχώς) μετατράπηκε και αυτός σε κρύο ρόφημα. Σωστά αναφέρω τον Ελληνικό καφέ μιας και ο Τούρκικος είναι διαφορετικός και μοιάζει περισσότερο στον Αραβικό. Λάθος να συγχέουν οι περισσότεροι τον Ελληνικό καφέ με τον Τούρκικο διότι το μόνο κοινό τους είναι το πώς φτιάχνεται!

Πάντως εφόσον περάσαμε και επίσημα στο καλοκαίρι, όποιον καφέ και να επιλέξουμε είναι σίγουρο πως θα τον απολαύσουμε έτσι απλά…. για να πάνε τα φαρμάκια κάτω!!! Εξάλλου υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άλλα είδη καφέ που δεν γνωρίζουμε ή που δεν έχουμε υιοθετήσει. Δεν μένει παρά να τα δοκιμάσουμε και να τα απολαύσουμε. Καλό καλοκαίρι.

Πηγή : coffeeblend.gr

δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αργολικά Ανάπτυξη» (Ελλάδα) στις 6/6/2013 Αρ. Φ. 662

THE STORY OF COFFEE

Another old but pleasant story is the story of coffee. The most important thing nowadays for most at least, are coffee and especially nowadays that the species are too many around the world. In combine with our break, our morning awakening or keeps us company throughout the day. Is none other than our favorite coffee …

The stories about the origins of coffee vary. The Black Broth as the Spartans was called in ancient times the Spartans were probably the coffee bean and, according to Homer’s Odyssey substance (nepenthe) where Elena rummaged wine and made me forget the sorrow and hate, was coffee. Also in the Old Testament (desiccating fruit) given by Ampigkel to David and Ruth ox was roasted bean coffee. Coffee is one of the major elements of the culture of mankind and one of the main factors of evolution. The most famous legend of coffee but claimed to be the following: on a shepherd named Kaldi, who as guarding the flock that was grazing in a valley of Ethiopia, noticed that his animals became more vigorously when they ate of the fruit a particular bush. Having tested himself from these fruits and confirmed its energizing properties, decided to take them off and make them go to a monastery located nearby. The Abbot of the monastery believed that the fruit was the work of the devil and threw them into the fire. But when the fruit started to burn postponed a distinct smell. So they took them off the fire and the monks after several treatments learned to make this deep dark drink that we enjoy today. According to sources, the name «coffee» comes not, as many think, of Kaffa in Ethiopia, but from the Arabic word «gahwa» means wine or any beverage made from plants. Examplified so that when the coffee came to Europe in the early 17th century, was known as «Arabian wine». It is said that the first significant amount of coffee arrived in the Western world by the Turks, who after their defeat at the gates of Vienna in 1683, they left behind sacks of coffee beans.

In Greece we have our own history of coffee, the most «famous» is frappe and it was discovered in 1957 by Dimitrios Vakondios in Thessaloniki on an International Fair, where, not finding hot water to make his coffee, he tried to reopen in a shaker the ingredients with cold water. We certainly thank him very much this «inventor» for the coffee that brings to mind the rest playing backgammon! Nowadays however, against the frappe we find freddo (cold) espresso. Although the espresso is famous in our neighboring Italy, the «patent» of cold coffee in shaker with ice cubes is ….. Greek origin. As does the Greek coffee for a short while (unsuccessfully) converted into a cold drink. Correctly mention a Greek coffee and Turkish is different and more like the Arab. Mistake to confuse most of the Greek and the Turkish coffee because the only audience is how it is made!

However we are going to pass an officially summer, anyone coffee and choose you are sure to enjoy it so simple …. to have pleasure! Moreover there are still too many other coffees that we do not know or have not adopted them. You just have to try them and enjoy them. Have a nice summer.

Source: coffeeblend.gr
published in the newspaper «Argolis Development» (Greece) on 06.06.2013 No. 662 F.

Image

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: