οι ανθρώπινες αξίες!!!
Εφτά τα θαύματα του κόσμου αλλά εφτά και τα θανάσιμα αμαρτήματα του ανθρώπου. Οκνηρία (η τεμπελιά), αλαζονεία (το να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του ανώτερο), λαιμαργία (κατάσταση στην οποία κάποιος τρώει ασταμάτητα), λαγνεία (κατάσταση στην οποία κάποιος δεν ελέγχει τις επιθυμίες του), απληστία (πλεονεξία), οργή (θυμός), ζηλοφθονία (όταν κάποιος ενοχλείται με την επιτυχία των άλλων) με την αλαζονεία να θεωρείται μητέρα όλων των αμαρτιών!
Οι πρόγονοι μας όμως εδώ και πολλές χιλιετίες, είχαν προβλέψει όχι τόσο τα αμαρτήματα αλλά και τις πραγματικές αξίες που πρέπει να έχει ο άνθρωπος. Στα Δελφικά παραγγέλματα (κάτι σαν τις σημερινές δέκα εντολές – αλλά ήταν πολλά περισσότερα), γίνονται αναφορές αναλυτικά σε κάθε πτυχή του χαρακτήρα που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος. Στους περισσότερους από εμάς τα πιο γνωστά είναι το «μηδέν άγαν» (να μην υπερβάλλεις) και το «γνώθι σ εαυτόν» (να γνωρίζεις τον εαυτό σου), αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά που είναι εξίσου σημαντικά όπως : «νόμω πείθου» (να πειθαρχείς το νόμο), «ήπω υπέρ δικαίου» (να ακολουθείς το δίκαιο), «σοφίαν ζήτει» (να αναζητάς την σοφία), «δικαίως κτω» (να αποκτάς δίκαια), «αμαρτάνων μετανόει» (όταν σφάλλεις να μετανοείς) κτλ.
Στην Ανατολή, σε άλλους λαούς, υπάρχουν αξίες που λέγονται «μαχητικές αρχές» και επικρατούν κυρίως αλλά και διδάσκονται στις πολεμικές τέχνες. Κάποιες από αυτές είναι «να μην υπερτιμάς, αλλά ούτε και να υποτιμάς τον εχθρό γιατί τότε νικιέσαι», «να μην χρησιμοποιείς την γνώση σου στις πολεμικές τέχνες για να κάνεις επίδειξη» κτλ. Η ισορροπία δηλαδή είναι το βασικότερο που πρέπει να διακατέχει έναν μαχητή (για περισσότερη ανάλυση μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σχετικά άρθρα του Γ. Δέδε στον «Παρατηρητή» που είναι και ο κορυφαίος σε αυτό τον τομέα).
Με βάση τα παραπάνω από την αρχαία εποχή έως το σήμερα και από την Αρχαία Ελλάδα και Κίνα μέχρι την τωρινή μορφή των κρατών του κόσμου ένα είναι το συμπέρασμα. Ότι οι ανθρώπινες αξίες όπως τιμιότητα, ειλικρίνεια, αγάπη, ανιδιοτέλεια κτλ όταν τηρούνται συνήθως τιμούνται κιόλας από τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να πράττει βάσει των παραπάνω, γιατί όλα τα παραπάνω έχουν κοινό παρονομαστή, παρά να καταναλώνεται με βάση την αλαζονεία! Με αφορμή τις εκλογές λοιπόν, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συνδυασμούς και σε όλους τους εκλεγμένους σε όλη την περιφέρεια μας (πολίτευση και αντιπολίτευση), να πράττουν με βάση τις ανθρώπινες αξίες και όχι με βάση τα συμφέροντα, να πράττουν με βάση τη λογική και όχι την παράνοια.
Θα κλείσω λοιπόν με μια αγαπημένη φράση από το έργο του Ευριπίδη «Ηλέκτρα» – «Διότι σταθερός είναι ο χαρακτήρας μας, όχι τα χρήματα. Διότι αυτός μένει πάντοτε και βγάζει από τη μέση τα κακά, ενώ τα πλούτη που έχει κάποιος με τρόπο άδικο κ σκληρό πετούν κ φεύγουν από τα σπίτια, αφού για λίγο καιρό ανθούν !!!». Σαν κάτοικος του (πλέον) διευρυμένου Δήμου Ερμιονίδας θα ήθελα προσωπικά να δώσω συγχαρητήρια στην νέα Δημοτική αρχή και στον Δήμαρχο μας Δημήτρη Καμιζή, με ευχή να πράξει όλα τα παραπάνω. Πίστευα και πιστεύω ότι μπορεί και θα το πράξει, και ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του!!!!!!!
δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παρατηρητής» στις 10/11/2010 Αρ. Φ 862
THE HUMAN VALUES
But our ancestors for several millennia, had not provided both the sins and the actual values must be the man. In Delphi commands (much like today’s Ten Commandments – but it was much more), there are reports detail every aspect of the character can have each person. For most of us the most famous is the «not exaggerating and» know in himself (knowing yourself), but there are many more that are just as important as «believing in law (to obey the law), (to follow the law), «calls wisdom» (to be searching for wisdom), «less right» (you get to be fair), «sinning repents» (when wrong to repent), etc.
In the East, other nations, there are values that are called ‘activist principles «and predominate and taught martial arts. Some of these are «not to overestimate nor to underestimate the enemy because then defeated,» not using your knowledge in martial arts to show you «, etc. The balance that is the key to be a fighter dominates (for more analysis can be viewed on the articles of C. Dede in the «Observer» which is the leading in this area).
On this basis, from ancient times until today, from Ancient Greece and China in the current form of countries in the world is one conclusion. That human values such as honesty, sincerity, love, selflessness, etc when usually kept very honored by the people around us. It is very important for someone to do so on this basis because all of the above have a common denominator, rather than be consumed based on arrogance! On the occasion of the elections then, I would like to wish all combinations and all elected throughout our region (municipality and opposition) to do so on the basis of human values and not by the interests, to do with the logic rather than paranoia.
So I’ll close with a favorite quote from Euripides’ «Electra» – «For stable is our character, not money. Because it always turns left out of the way the bad, and the riches they have someone unfairly hard t fly t leave their homes, after flourishing for some time !!!». As a resident of the (now) extended Ermionidas City would like to personally congratulate the new municipal authority and the Mayor Dimitris Kamizi us with a wish to do all the above. I thought and I believe can and will do so, and he and his colleagues !!!!!!!
published in the newspaper «Observer» on 10/11/2010 No. F 862
Ανθρώπινες αξίες…, ηθική…, δίκαιο…, άγνωστες έννοιες, σχεδόν όλοι είμαστε απαίδευτοι. Το αποτέλεσμα δείχνει να έχει καταλήξει στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο ηθικός είναι ηλίθιος η/και αδύναμος, η όπως συχνά έχω ακούσει από άλλους να τους χαρακτηρίζουν ως <>. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που δεν βάζουν υποχρεωτικά ως προτεραιότητα τους την ηθική υπόσταση των πραγμάτων (που λειτουργούν ευκαιριακά), θεωρούνται / αποκαλούνται έξυπνοι, ικανοί, πετυχημένοι, με επιρροή, κύρος και δύναμη οικονομική!
Ίσως μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που ενώ με μεγάλο πάθος υποστηρίζουν τα πιστεύω τους και την ηθική τους, στη ουσία ικανοποιούν ένα προσωπείο που ακούγεται και δείχνει ωραίο – επιθυμητό στους άλλους όσο και στον εαυτό τους.
Με αυτό τον τρόπο είναι θέμα παιδείας που καταλήγει να είναι θέμα αντίληψης και φιλοσοφίας και η λογική να γίνεται/είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο. Το κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων ανθρώπων, ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης η οικονομικού υπόβαθρου δείχνει να είναι το <> και ότι αναπαράγουν αυτό που έμαθαν από σημαντικούς άλλους και αυτό που είδαν και άκουσαν ως περισσότερο επιθυμητό από τους περισσότερους. Στην ουσία δεν υπάρχει προσωπική φιλοσοφία η κριτική σκέψη, υπάρχει – σε απλοϊκό επίπεδο – η υποψία κέρδους και κόστους, ανάλογα με το πως ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τους άλλους και την ζωή γενικότερα.
Δύσκολο πολύ για κάποιον που επιλέγει να είναι ηθικός και δίκαιος, είναι γεγονός ότι η άλλη <> (η ευκαιριακή) επικρατεί και ορίζει τις ζωές μας σε όλες τις δομές της κοινωνίας μας, κυρίως στην πολιτική ζωή. Αξιόλογη η προσπάθεια σας και οι καλές σας προθέσεις αλλά κάποιες φορές έχω αναρωτηθεί, αν εγώ ήμουν στην θέση τους, είμαι σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα καλύτερα; Άραγε θα ήμουν ηθικός, λογικός και δίκαιος; Θα ήθελα; Θα μπορούσα; Για τον εαυτό μου πιστεύω πως ότι κι αν πω, παραμένει υπόθεση. Μπορώ μόνο να εκφέρω άποψη σε κοινωνικό – διαπροσωπικό επίπεδο, κι αυτό με τα στοιχεία που έχω έως τώρα και όσο μπορώ να αντιληφθώ την δεδομένη περίοδο της ζωής μου.
Σταθερός ο χαρακτήρας μας…; Μόνο αν υπάρχει σταθερός πυρήνας… Ακόμη και τότε, για κάποιον που είναι ηθικός και δίκαιος γενικότερα εμπεριέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι (το περιβάλλον μας) είναι ευκαιριακοί. Η διαδικασία συνεχείς και όντως υπάρχουν οι λίγες έως και αρκετές εξαιρέσεις ανθρώπων που είναι… και δίκαιοι.
Ενώ διαφωνώ με τον Ευριπίδη όσον αφορά την θέση/επιχειρηματολογία του για τον πλούτο πως είναι εφήμερος όταν… (ίσως στην εποχή του κάτι τέτοιο να ίσχυε αλλά όχι πια), μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι όλοι μας οριζόμαστε στο ποιοι πραγματικά είμαστε σαν άνθρωποι (ως φίλοι, γονείς, παιδιά, σύντροφοι, επαγγελματίες κ.τ.λ.*) μόνο όταν μία κατάσταση εμπεριέχει κάποιο βαθμό δυσκολίας, στα εύκολα και επιθυμητά -εν δυνάμει- όλοι αξιόλογοι φαινόμαστε…
* το ένα ορίζει το άλλο, π.χ. αν κάποιος είναι ευκαιριακός στην δουλειά του θα είναι ευκαιριακός και με τους φίλους του και με τα παιδιά του, την σύντροφό του και τον εαυτό του, κι ας νομίζει το αντίθετο.
Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας,
το έχω αναρτήσει σαν άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο
https://enimerwsi2.wordpress.com/2016/06/25/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF/