Μετάβαση στο περιεχόμενο
3 Σχόλια
 1. Γιάννης Σιδηροκαστρίτης permalink

  Ανθρώπινες αξίες…, ηθική…, δίκαιο…, άγνωστες έννοιες, σχεδόν όλοι είμαστε απαίδευτοι. Το αποτέλεσμα δείχνει να έχει καταλήξει στην ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο ηθικός είναι ηλίθιος η/και αδύναμος, η όπως συχνά έχω ακούσει από άλλους να τους χαρακτηρίζουν ως <>. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που δεν βάζουν υποχρεωτικά ως προτεραιότητα τους την ηθική υπόσταση των πραγμάτων (που λειτουργούν ευκαιριακά), θεωρούνται / αποκαλούνται έξυπνοι, ικανοί, πετυχημένοι, με επιρροή, κύρος και δύναμη οικονομική!

  Ίσως μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία ανθρώπων που ενώ με μεγάλο πάθος υποστηρίζουν τα πιστεύω τους και την ηθική τους, στη ουσία ικανοποιούν ένα προσωπείο που ακούγεται και δείχνει ωραίο – επιθυμητό στους άλλους όσο και στον εαυτό τους.

  Με αυτό τον τρόπο είναι θέμα παιδείας που καταλήγει να είναι θέμα αντίληψης και φιλοσοφίας και η λογική να γίνεται/είναι ένα υποκειμενικό κριτήριο. Το κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων ανθρώπων, ανεξαρτήτου κοινωνικής τάξης η οικονομικού υπόβαθρου δείχνει να είναι το <> και ότι αναπαράγουν αυτό που έμαθαν από σημαντικούς άλλους και αυτό που είδαν και άκουσαν ως περισσότερο επιθυμητό από τους περισσότερους. Στην ουσία δεν υπάρχει προσωπική φιλοσοφία η κριτική σκέψη, υπάρχει – σε απλοϊκό επίπεδο – η υποψία κέρδους και κόστους, ανάλογα με το πως ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τους άλλους και την ζωή γενικότερα.

  Δύσκολο πολύ για κάποιον που επιλέγει να είναι ηθικός και δίκαιος, είναι γεγονός ότι η άλλη <> (η ευκαιριακή) επικρατεί και ορίζει τις ζωές μας σε όλες τις δομές της κοινωνίας μας, κυρίως στην πολιτική ζωή. Αξιόλογη η προσπάθεια σας και οι καλές σας προθέσεις αλλά κάποιες φορές έχω αναρωτηθεί, αν εγώ ήμουν στην θέση τους, είμαι σίγουρος ότι θα τα κατάφερνα καλύτερα; Άραγε θα ήμουν ηθικός, λογικός και δίκαιος; Θα ήθελα; Θα μπορούσα; Για τον εαυτό μου πιστεύω πως ότι κι αν πω, παραμένει υπόθεση. Μπορώ μόνο να εκφέρω άποψη σε κοινωνικό – διαπροσωπικό επίπεδο, κι αυτό με τα στοιχεία που έχω έως τώρα και όσο μπορώ να αντιληφθώ την δεδομένη περίοδο της ζωής μου.

  Σταθερός ο χαρακτήρας μας…; Μόνο αν υπάρχει σταθερός πυρήνας… Ακόμη και τότε, για κάποιον που είναι ηθικός και δίκαιος γενικότερα εμπεριέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι (το περιβάλλον μας) είναι ευκαιριακοί. Η διαδικασία συνεχείς και όντως υπάρχουν οι λίγες έως και αρκετές εξαιρέσεις ανθρώπων που είναι… και δίκαιοι.

  Ενώ διαφωνώ με τον Ευριπίδη όσον αφορά την θέση/επιχειρηματολογία του για τον πλούτο πως είναι εφήμερος όταν… (ίσως στην εποχή του κάτι τέτοιο να ίσχυε αλλά όχι πια), μπορώ όμως να πω με σιγουριά ότι όλοι μας οριζόμαστε στο ποιοι πραγματικά είμαστε σαν άνθρωποι (ως φίλοι, γονείς, παιδιά, σύντροφοι, επαγγελματίες κ.τ.λ.*) μόνο όταν μία κατάσταση εμπεριέχει κάποιο βαθμό δυσκολίας, στα εύκολα και επιθυμητά -εν δυνάμει- όλοι αξιόλογοι φαινόμαστε…

  * το ένα ορίζει το άλλο, π.χ. αν κάποιος είναι ευκαιριακός στην δουλειά του θα είναι ευκαιριακός και με τους φίλους του και με τα παιδιά του, την σύντροφό του και τον εαυτό του, κι ας νομίζει το αντίθετο.

 2. enimerwsi permalink

  Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας,
  το έχω αναρτήσει σαν άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο

  https://enimerwsi2.wordpress.com/2016/06/25/%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF/

Trackbacks & Pingbacks

 1. Ανθρώπινες αξίες…, ηθική…, δίκαιο…, | γενική ενημέρωση (Δ.Δ.)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: