Skip to content

μεταλλαγμένα………… στο πιάτο μας

Απριλίου 23, 2009

metallagmenoΜεταλλαγμένα ή τροποποιημένα είναι τα προϊόντα που έχουν προέλθει από βίαιη επέμβαση πάνω στον γενετικό κώδικα των δημητριακών, λαχανικών, φρούτων κτλ πχ ντομάτα από γονίδιο ψαριού ή πατάτα από γονίδιο χοίρου. Η επέμβαση αυτή στη φύση καταλαβαίνει κανείς τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον άνθρωπο καθώς τα μεταλλαγμένα δεν περιορίζονται μόνο στα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και στις τροφές των ζώων που και πάλι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Να καταλήξουν στο πιάτο μας.

Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα είναι πολλών ειδών. Τα πιο κύρια είναι η σόγια, το καλαμπόκι και τα παράγωγα τους (παράγωγα σόγιας : λεκιθίνη που χρησιμοποιείται σε τσίχλες και στιγμιαίο καφέ, αλεύρι σόγιας, μαργαρίνη, μαγιονέζες παράγωγα καλαμποκιού : καλαμποκέλαιο, καλαμποκάλευρο, σιρόπι γλυκόζης, ζάχαρη άχνη, βύνη, μπέικιν πάουντερ κα). Προϊόντα όπως σοκολάτες, σνακς, μπισκότα, γλυκά κτλ. περιέχουν επί το πλείστον μεταλλαγμένα υλικά και ελάχιστα από αυτά το αναγράφουν. Καθώς είναι και λίγες οι εταιρείες που δίνουν ακριβή στοιχεία ή αναγράφουν την προέλευση των πρώτων υλών τους. Η γενετική μηχανική έχει το δικαίωμα λοιπόν να χρησιμοποιεί γονίδια ζώων και να τα εμφυτεύει σε φυτά δημιουργώντας οργανισμούς που πριν δεν υπήρχαν στην φύση. Γι αυτό οφείλουμε σαν καταναλωτές για την υγεία μας και την ενημέρωση μας να διαβάζουμε προσεχτικά τις ετικέτες των προϊόντων και αν εντοπίζουμε γενετικά μεταλλαγμένο προϊόν να μην το προτιμάμε. Η greenpeace μετά από σχετική έρευνα της έχει δώσει στην δημοσιότητα κατάλογο με κάποια προϊόντα εταιρειών που είναι ασφαλή ή μη ασφαλή.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά που υποστηρίζει πως τα μεταλλαγμένα είναι υπέρ μας επειδή (όπως λένε) ο αυξανόμενος πληθυσμός της γης έχει απαιτήσεις για τροφή, η ανθεκτικότητα μας σε ασθένειες επιτυγχάνεται με τα μεταλλαγμένα, περισσότερη παραγωγή κρέατος κτλ. Φυσικά δεν υπάρχουν υπέρ καθώς το να εναντιώνονται κάποιοι στη φύση αλλοιώνοντας τους γενετικούς κώδικες και ταυτόχρονα να διασπούν την τροφική αλυσίδα δεν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα. Οι κίνδυνοι για την υγεία είναι πολλοί : μεταφορά αλλεργιών, δημιουργία ανθεκτικών μικροοργανισμών οι κίνδυνοι για το περιβάλλον εξίσου πολλοί : απώλεια του πλούτου της βιολογικής διαφοροποίησης, προϊόντα φυτικής προέλευσης να συμπεριλαμβάνουν γονίδια ζωτικής προέλευσης. Ακόμα, σκεφτείτε τί τρομακτικές επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει ένας ιός ο οποίος, αφού τροποποιηθεί για να ελέγχει τα έντομα, παρουσιάσει συμπεριφορές που μπορεί να αποβούν μοιραίες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε εκτός από την αποφυγή αγοράς τέτοιων προϊόντων? Το πρώτο και βασικότερο είναι η προτίμηση των βιολογικών προϊόντων που παρόλο είναι ακριβότερα για την τσέπη μας είναι καλύτερα για την υγεία μας . Εφόσον εντοπίσουμε ένα γενετικά μεταλλαγμένο προϊόν στο σούπερ μάρκετ σημειώνουμε την μάρκα και τον παραγωγό έτσι ώστε να το αποφεύγουμε αλλά και να κάνουμε παράπονα στην εταιρεία εάν αυτό είναι δυνατόν. Η οργανωμένη διαμαρτυρία και η συνεχής ενημέρωση όσον αφορά τι τρώμε είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας σαν καταναλωτές και θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας.

Η φύση από μόνη της έχει προβλέψει τα πάντα. Το να προσπαθούν κάποιοι να τα αλλάξουν για να πλουτίσουν αυτό θα φέρει τραγικά αποτελέσματα. Ας βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας λοιπόν , να πούμε ένα όχι στην αλλοίωση των φυσικών νόμων και στην αναταραχή της τροφικής αλυσίδας. Μπορούμε.

(17/4/2009)

 

δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα «παρατηρητής» στις 22 Απριλίου 2009 Αρ.Φ.784

 

Mutated or modified products are obtained by violent intervention on the genetic code of cereals, vegetables, fruit etc eg fish gene from tomato or potato gene in pig. The operation is naturally understood what effects may have on humans as modified are not limited to fruits and vegetables and in food animals and again the result is the same. To reach the plate.
The modified foods are many species. The main defect is soybeans, corn and their derivatives (soy derivatives: lecithin used in chewing gum and instant coffee, soy flour, margarine, mayonnaise corn products: corn, cornflour, glucose syrup, caster sugar, malt powder and beikin ). Products such as chocolates, snacks, biscuits, sweets etc. For the most part contain transgenic materials and few of them enter. As a few companies that give exact figures or indicate the source of raw materials. Genetic engineering is therefore the right to use genes of animals and plants in implanting creating institutions not previously existed in nature. So we as consumers of our health and information to our carefully read product labels and identify whether genetically modified product will not prefer. The greenpeace after investigation has given publicity to a list of products the companies are safe or unsafe.
There is of course the other side argues that it is modified for us because (as they say) the growing population on earth has a claim for food, our resistance to disease is achieved with the modified, more meat, etc. Of course there is no support as the to oppose any nature by altering their genetic codes and simultaneously break the food chain will not make good results. Health risks are numerous: allergies transport, creating the risk of resistant organisms to the environment as many: loss of wealth differentiation of organic products of plant origin include genes vital origin. Also, consider what tremendous consequences could have a virus which, once modified to control insects, show behaviors that can be fatal to the environment and humans.
What else can we do apart from avoid to purchase such products; The first and most basic is the preference of organic products are more expensive although the pocket is better for our health. If a trace of genetically modified products in supermarkets and make note of the manufacturer in order to avoid and make complaints to the company if possible. Organized protest and continuous awareness of what we eat is a weapon we have in our hands as consumers and we should use in our daily lives.
The nature itself has provided for everything. To try to change some to enrich it will bring tragic results. Let’s put all the stone we therefore say no to a deterioration of physical laws and unrest in the food chain. Can.
(17/4/2009)

published by the newspaper «Observer» on 22 April 2009 Ar.F.784

 

 

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: